België heeft een CPMF taxatie nodig?

August 20, 2007 · 0 comments

België en Brazilië hebben meer gelijkenissen dan je op het eerste zicht zou denken. Zo hebben beide landen last van een zwaarlijvig overheidsapparaat.  België is zelfs vadsiger dan Brazilië met zijn 20 à 30% ambtenaren die we buiten kunnen zetten zonder dat we er iets van zouden merken.
Waar Brazilië in verschilt met België is het Ministerie van financiën en het bankwezen.  Brazilië is vele malen moderner en vooral slimmer dan België.
Ik kan nog steeds niet wennen een het feit dat ik mijn overschrijvingen moet intikken achter de PC en of aan een bankterminal; inclusief die gestructureerde mededeling.  In Brazilië heeft elk overschrijvingsformulier een barcode.  Je scant die aan de bankterminal in, confirmeert en done.  Je kan een scanner voor 10 EU ook kopen en op je PC koppelen. 

Met onze, alweer, dreigende budgettaire krater moest ik even aan de belastingen in Brazilië denken.  Het heeft me een jaar gekost om die te doorgronden en nog een jaar om de bedrijfsbelasting te begrijpen.  De eerste taks die ik begreep was diegene waar ik me het meest aan ergderde: de CPMF (Contribucao Provisoria sobre Movimentacao ou Transmissao de Valores e de Creditos e Direitos de Natureza Financeira).  Oorspronkelijk bedroeg die 0,20%, sinds 1999 bedraagt die 0,38%.  Simpel uitgelegd: op elke financiële verrichting die je doet betaal je 0,38% belasting.  Jawel, op elke verrichting.  Je betaalt een vriend 100 EU voor zijn trouw via overschrijving: 0,38% belasting.  Je betaalt een brood met Bancontact: 0,38% belasting.  Je betaalt je Visa uitgaven via je bank: 0,38% belasting.

Ik heb me initieel blauw geërgerd aan die belasting; maar nu zie ik in dat die belasting ronduit geniaal gezien is.

Vooreerst is ze sociaal rechtvaardig.  Kijk naar die woekerwinsten in de haute finance tegenover de bedragen verdiend uit arbeid.  Jawel, Electrabel uitgeschreven leningen of kopen aandelen op de beurs zijn ook aan de 0,38% onderhevig.

En verder is er in België de plaag van vermogensstaat.  Mensen die geen belastingen betalen en zich toch in materiële luxe wentelen; vraag dan maar eens ‘van waar komt dat geld’.  In Brazilië stelt die vraag zich niet.  In Brazilië is er bankgeheim.  Maar omdat de staat ziet hoeveel CPMF betaalt, kan ze ook exact zien wat je vermogen is.  Als je dan plotseling dat huis koopt (via registratie zien ze dat onmiddellijk langskomen) met een valiesje geld zal de staat je gewoon vragen hoe je dat hebt gekocht. 

Vermogensbelasting?  Er is al lang sprake van, iedereen kent de gevolgen van een vermogensbelasting.

Maar waarom introduceert België geen CPMF en verlaagt ze in ruil de personenbelasting en de belasting voor KMOs?

Meer over de Braziliaanse CPMF hier.

instantly cards credit acceptmaster credit 48 hour degree programsfree credit build secrets 100bureau aaa creditequifax credit addressto add report credit individual linesfinance assessment acquisition creditcredits 8 simple rules Map