Exact een maand later: de feiten geven Geert Noels ongelijk

January 18, 2009 · 0 comments

Exact een maand geleden was Geert Noels een van de gasten op Phara, samen met Mark Eyskens en Johan Vandelanotte. Het ging onder andere over Fortis, waarin Geert Noels een fervent voorstander was om niet af te wijken van de plannen om BNP Paribas Fortis Bank te laten overnemen. Marc Eyskens wees erop dat er buitenlandse voorbeelden zijn waar men inderdaad banken heeft genationaliseerd, al is het maar tijdelijk. Geert Noels schreef zo’n scenario radicaal af en gaf als voorbeeld in zijn argumentarium de Bank of Scotland waarvan de koers na nationalisatie in mekaar stuikte. Zie onderaan vanaf minutt 3:00

De feiten geven Makc Eyskens nog geen maand later overschot van gelijk. Nadat Washington Citigroup en Bank of America te hulp diende te snellen met andermaal 373 miljoen US$ belastinggeld. Veel wordt er niet over geschreven, doch 16 januari was een dramatische dag. Maar we zijn er nog lang niet. Paulson en de Obama administratie broeden op een “Aggregator Bank” waarin ze illiquide assets willen dumpen.

Stilaan wordt bewezen dat al die plannen om banken garanties te geven, zelf voor al hun liabilities niet werkt. Kijk naar Ierland, de Ierse regering heeft net de derde grootste bank, Anglo Irish Bank genationaliseerd. Er was gewoon geen andere oplossing meer. Mark Eyskens krijgt gelijk: regeringen over gans de wereld gaan over tot volle nationalisatie van banken (de Britse regering nationaliseert Northern Rock en Bradford & Bingley, de Nederlandse regering ABN-AMRO), in Engeland zullen RBS, HBOS, Lloys Banking Group, Barclays en HSBC mogelijks allemaal (tijdelijk) publieke eigendom worden en genationaliseerd worden. RBS is al voor 57% in handen van de Britse regering.

Willem Buiter schreeft dit weekend in de Financial Times een schitterend artikel waarin hij op heldere wijze argumenteert voor een (tijdelijke) volle nationalisatie van alle banken. Buiter legt het heldere wijze uit waarom de huidige strategie, die door Geert Noels ook sterk wordt verdedigd, om gewoon vers goedkoop (gratis zelfs, wanneer nodig) kapitaal in de banken te blijven pompen, tot contraproductieve effecten leidt:

By throwing cheap money with little conditionality at the banks, the Fed and the US Treasury may get bank lending going again. By subsidizing new capital injections, they reward bad porfolio choices by the existing shareholders. By letting the executive leadership and the board stay on, they further increase moral hazard, by rewarding failed managers and boards that have failed in their fiduciary duties. All this strengthens the incentives for future excessive risk taking.