Analogie: de financiële markt en een swing club

February 26, 2009 · 2 comments

Een swing club op een donderdagavond in Rio. Neen, beter nog: in Johannesburg; de AIDS ratios daar maken de analogie duidelijker. Hitsige muziek, whisky, bier, vokda, extasy, viagra a gogo. Het vlees drilt vrolijk in het rond alsof er geen morgen is. Plots staat een zelfverzekerde man in het midden van de grote vleesbal op een roep “IK HEB AIDS”.

Patat: niemand die zich ook maar kan herinneren of hij/zij het heeft gedaan met die kerel (erger nog: niemand die zich kan herinneren of dat was voor of na de stock condoms op z’n einde raakte). Wie aan het neuken was, op weg was naar, of genomen werd duwt zich bliksemsnel weg uit schrik besmet te raken. Iedereen probeert zijn risico in te schatten, en uiteraard denkt niemand eraan om weer van bil te gaan (tenminste niet tot wanneer iedereen met een medisch attest kan bewijzen of hij/zij al dan niet AIDS heeft). En al de nieuwe gasten die in de swing club aankomen denken er niet aan zich te beginnen uitleven: er heerst een TOTALE VERTROUWENSCRISIS.

Onze financiële markt is vandaag die swing club. Wie aan het investeren was investeert niet langer en wie dacht te beginnen investeren investeert niet langer.

Het woord dat ze voor die toestand (in de swing club en onze huidige financiële markten) gebruiken in Brazilië is niet vertaalbaar: uma grande sacanagem.

Wie daar een geschikte vertaling in het Nederlands voor kent mag zich kenbaar maken.

swing