Rio Baile Funk – Favela on Blast

February 7, 2009 · 0 comments

In maart gaan we zeker Favela on Blast gaan bekijken, een docu over Rio Baile Funk die zelfs coverage krijgt op nieuws.be en CNN. Baile Funk is de zo typerend Carioca muziek die onder andere Cidade de Deus een ongekend elan gaf. Er is afgelopen januari zelfs eenb wetsvoorstel gelanceerd in Brazilië om Carioca Funk (de funk van Rio de Janeiro) officieel uit te roepen tot Braziliaans cultureel erfgoed. Het wetsvoorstel is controversieel, erg controversieel. In deze video trailer van de film Favela on Blast zie je een piepjong jongetje een van de meest bekende/beruchte funk songs scanderen. De tekst komt van deze waanzinnig populaire (en steengoede) funk track “Morro de Dendê“; die officieel in Brazilië verboden is. Desalniettemin kan iedereen de track van achter naar voor scanderen.

Rio Baile Funk

Baile Funk (=Rio Funk =Carioca Funk) is stormenderhand de wereld aan het veroveren, vaak in een eclectisch gemixte vorm, tot in Estonië toe. Met recht, want het is gewoon steengoede muziek.

Maar niet bepaald de meest toegankelijk.

1. Vooreerst is er het taalprobleem; wanneer je de lyrics niet kan verstaan, laat staan meescanderen, sta je maar wat belachelijk met je kont te zwaaien. En zelfs basiskennis van Portugees is niet genoeg; dan zou je wel eens kunnen denken dat “Vem Danadinho” slaat op een meisje dat haar kleiner broertje Danadin roept om naar huis te komen.
2. Als je ooit kort of langer in Rio als single verblijft ga je hoogst waarschijnlijk de meisjes en jongens uit de Zona Sul frequenteren. Je Perua vriendinnetje uit de Zona Sul vragen om op zaterdag samen met enkele vrienden naar een Rio Baile funk feestje te gaan, dat gaat niet werken. Vooreerst zetten ze nooit een stap buiten de Zona Sul (tenzij het echt moet) en verder zijn de Sona sul Peruas gewoon stikjaloers op de mulatas van de favelas die de zogenaamde onderste wervel van hun ruggegraat missen; openlijk de concurrentie aangaan op vreemd terrein gaan ze niet zien zitten.
3. Er zijn verschillenda “klasses” funk, bega nooit, maar dan ook nooit de fout om de favela kind-of-funk af te spelen wanneer je de aanstaande schoonmoeder op zondagochtend gaat ophalen; zeker niet de meer expliciete soort; het gesprek in de wagen zou wel eens pijnlijk worden.

Je kan compromiteren, er bestaat funk die de Peruas wel kunnen smaken en die ze draaien in Melt in Leblon. Het is iets eenvoudiger (nu ja… het helpt wel dat je Perua stunning gekleed is om snel binnen te geraken) om in Melt binnen te geraken dan een baile funk party in de Zona Norte. Tenzij je een meisje date dat uit die favela is en met wiens broer je het bijzonder goed treft of een wel heel bijzonder vriend hebt die je binnenloodst zijn je kansen klein. Alleen al op de gepaste wijze “Aaaaaaah I Moleque” uitspreken en de gepaste handdruk & hug geven aan je “irmao” zal je een week intensieve studie kosten. Je kan natuurlijk met je blauwe ogen en blanke snoet alleen gaan, of beter nog, als Europeaanse blondine. Binnengeraken zal zeker lukken, over het verdere verloop kan ik me niet uitlaten; it all depends on your social skills…

De meer “brave” funk:
Eu so quer ser feliz
Glamurosa (een sure bet voor je Perua)
Nosso Sonho (same stickyness voor je Leblon Perua)
Ela só Pensa em Beijar

Maar het blijft een compromis op een nacht “Vem Danadinho” op een echte Rio baile funk: