“Lula heeft een punt”

March 28, 2009 · 2 comments

28/03: antwoord op post Luc.

Ik ben zeker geen fan van de discours van Lula; mijn nagels waren stukgebeten in 2006 toen ik de Alckmin – Lula debatten in 2006 volgde en ik kan niet ontkennen dat ik zelf eerder Alckmin genegen was. Desondanks kan niemand de merites van Lula’s middenveld politiek ontkennen.
Ja, Lula is een populist, doch populisme in Brazilië heeft een compleet andere connotatie dan het Europese begrip van populisme; Marco Aurelio Garcia lichtte dit gisteren in Globo terecht toe:

O termo populismo tem sido utilizado na América Latina para desqualificar certas experiências populares de grande valor que devem ser avaliadas em si próprias. O populismo europeu é radicalmente diferente do que tem sido chamado de populismo aqui. O populismo europeu tem sido chauvinista e
extremamente autoritário. Aqui não tem sido nacionalista, pelo contrário, tem sido latino-americanista.

Terwijl de paus het gebruik van condooms verkettert strooit de president van een van de meest katholieke landen publiekelijk voor de camera’s met condooms terwijl het volk applaudiseert; dat is Latijns Amerikaans populisme.

Luc probeert een beetje heisa te stoken rond de materie; maar slaat de bal compleet mis in zijn kwisje.
De zin van Lula was letterlijk:
“A crise foi causada por comportamentos irracionais de gente branca de olhos azuis, que antes pareciam saber de tudo, e, agora, demonstram não saber de nada”.
…”blanke mensen met blauwe ogen”…
Luc wist waarschijnlijk niet dat in Brazilië de meerderheid van de populatie blank is !
De statistieken spreken voor zich. In Florianopolis is 90% blank; in Joinville 91,5%; zelfs in Sao Paulo is bijna 70% blank, zelfs in Rio is 54% van de bevolking blank.
Lula zegt dus niet, zoals Luc in zijn kwis insinueert dat de crisis een probleem is van blanke mensen.
Neen, Lula zegt dat de crisis een probleem is van blanke mensen met blauwe ogen.
En blanke mensen met blauwe ogen, dat is een rariteit in Brazilië. De enkele blanke Brazilianen met blauwe ogen die ik ken behoren inderdaad tot de allerhoogste elitaire klassen. Eike Batista, de rijkste Braziliaan, heeft… blauwe ogen. En ik ga het hier niet verder over Eike Batista hebben; laat het me erop houden dat de man geen onbesproken professionele levenswandel heeft.
De metafoor van Lula heeft dus inderdaad niets met racisme te maken en alles te maken met een sneer naar een sociale klasse die het inderdaad erg bont heeft gemaakt.
Lula heeft niet gezecht “de crisis is een probleem van irrationele blanke mensen met blauwe ogen uit de Verenigde Staten of Europa“.

Als je zijn metafoor vanuit een Braziliaanse perspectief bekijkt, dan is zijn opmerking gewoon terecht en noch racistisch, noch nationalistisch.
Feit blijft wel dat het overgrote deel blanken met blauwe ogen zich niet in Brazilië, maar wel in de VS, Europa en Australië bevinden. Net zoals je het aantal blanke Brazilianen met blauwe ogen op 1 hand kan tellen zal je het aantal CEOs van hedge funds die geen blauwe ogen hebben op 1 hand kunnen tellen.

En wat betreft het tweede deel van de kwist van Luc: uiteraard pleit Lula absoluut tegen protectionistische maatregelen en uiteraard wil hij dat alle inwoners van Europa en Noord-Amerika het gelach betalen via belastingsverhogingen en besparingsmaatregelen. Brazilië kreeg eind jaren ’90 leningen via het IMF. Hoe denk je dat Brazilië die schulden afbetaalde en de netto crediteur werd die ze vandaag is? Precies.

Iemand gaat moeten opdraaien voor al dat geld dat in Europa en de VS van de pers rolt. De inflatiegolf en de impact op wisselkoersen zal niet min zijn.