Air France vlucht 447: de waarheid?

June 3, 2009 · 0 comments

De wilde verhalen en misinformatie duiken overal op. Bijzonder interessant om de verschillen per land en belangt te volgen.
CNN probeert te volgen maar hinkt constant op de feiten na. Gisteren, dinsdag 2 juni maakten ze een kaartje met de “search area” en kleurden ze de locatie Fernando de Noronha rood. Dat ze in de VS er niet in slagen plaatsnamen correct uit te spreken vergeef ik hen, alhoewel, als je een correspondent naar Rio stuurt (John Zarella) zou je toch verwachten dat die Portugees spreekt?

Brazilie is duidelijk de zaak aan het leiden, niet alleen qua berichtgeving en de kwaliteit ervan, maar ook in de search zelf met de FAB die duidelijk het voortouw neemt in het vinden van brokstukken.

Luc legde deze ochtend een link naar dit artikel dat hint naar de bommelding op een Air France vlucht vorige week dinsdag die van Argentinië opsteeg.

De echte realiteit is dat de Airbus A330 helemaal niet zo veilig is als CNN an Frankrijk ons willen wijsmaken.
Het is de New York Times die met dit eerste bericht uitgrebreide bericht terzake kwam. Ben Sandilands schreef op zijn blog Plane Talking over het falen van electronische sensors op twee andere A330 vliegtuigen van Qantas, waardoor die plots gigantisch in hoogte zakten.
Het volledige artikel in de New York Times is een must om te lezen.
Ondertussen pikte Globo op de zaak in en schreef deze ochtend dit artikel over de technische problemen van het A330 model. In dat stuk verwijzen piloten zelfs naar zware problemen met de General Electric turbines op verschillende recente vliegtuigen van het A330 type; waarna onderdelen in de turbines dienen gewisseld te worden. Wanneer er ijsvorming is in de turbines vallen ze vaak gewoon uit.

Air France en Frankrijk weten al veel, veel meer. Nooit gaan de echte waarheid hier aan het lichte komen.
Wie de dit stuk “Brazilië neemt de leiding over de zoektocht, Frankrijk zal het onderzoek leiden” leest weet al dat de waarheid op hoogste regionenen wordt gekanaliseerd.

Update: Globo heeft het deze ochtend over Paul-Louis Arslanian die het onderzoek in Frankrijk leidt. Op vragen van de (Braziliaanse) pers over mogelijke problemen van de Airbus A330 voor het opstijgen, ontweek de man de vragen. De man wees er wel op dat mogelijks de zwarte dozen niet zulen gevonden worden en dat, in het geval ze gevonden worden, deze dermate kunnen beschadigd zijn dat conclusies onmogelijk zijn. In zulk geval zullen enkel scenario’s met een “probabiliteit” als conclusie overblijven.
Het groter schema is duidelijk…