De Standaard flatert: #2 handelsbalans versus lopende rekening

September 26, 2009 · 0 comments

Of “Trade deficit versus Current account deficit” in het Engels of “Balança commercial” versus “Trasações correntes” in het Portugees.

De Standaard flatert weer…
In de editie van afgelopen donderdag schrijft Annelien De Greef (nota bene Redactrice Economie & Financiën) een oppervalkkig stuk over de G20 top; wie een meer genuanceerd beeld wil krijgen leest beter deze stukken in The Guardian and The New Republic.

Zoals heteen Belgische krant betaamt wordt er dan een grafiekje naast een artikel geplaatste.  Een plaatje gebrouwen door “DS-Infografiek”, zonder enige check-up van de betreffende journalist.  Als bron: “RTR”, Reuters kennen we allemaal, maar RTR?

Eerste fout: BBP per hoofd in USD:

BBP per hoofd

Volgens het grafiekje van Annelien De Greef bedraagt het BBP per hoofd in USD (GDP per capita or PIB per capita) in Brazilië 6.526.
Wie er snel even de feiten op nakijkt zal op CIA lezen dat het Braziliaanse GDP per capita 10.200 USD bedraagt.  Amerikaanse zijn zoals Belgische journalisten, in fact-checking zijn ze een dikke nul.   Op Wikipedia zal je lezen dat het Braziliaanse GDP per capita 8.480 USD bedraagt.  En Wikipedia is wel correct.  IBGE (het Braziliaanse NIS) van het ministerie van planning schrijft heel duidelijk dat het GDP per capita 15.240 R$ bedraagt.  Wie Braziliaanse Reais naar Amerikaanse dollar uitrekent komt dan op 8.471 USD uit, quasi exact het cijfer van Wikipedia.
Ga er dus van uit dat de cijfers “BBP per capita” van Annelien de Greef stuk voor stuk met een marge van meer dan 35% verkeerd zijn.

Tweede fout: handelsbalans van de G20 landen:

handelsbalans brazilie
Annelien de Greef schrijft dat de handelsbalans van Brazilië negatief is en in 2009 -1,8% van het BBP zal bedragen.  Nu, sinds 2001 is de handelsbalans van Brazilië niet negatief geweest, ook in 2009 niet.

Handelsoverschot Brazilië

Handelsoverschot Brazilië

Hoe zou Brazilië anders een buitenlandse van 213 miljard R$ opgebouwd hebben (presentatie slide 20), mevrouw de Greef?

Het is duidelijk dat mevrouw de Greef het onderscheid tussen “handelsbalans” en “lopende rekeningen” niet kent/begrijpt.

Ziehier een grafiek van de Braziliaanse handelsbalans en Braziliaanse lopende rekening:

handelsbalans brazilie versus current account brazilie

Zoals u ziet, zelfs al zou mevrouw de Greef de juiste titel geplaatst hebben “lopende rekening van de G20-leden”, dan nog kloppen haar cijfers niet.  De Braziliaanse lopende rekening zal maximaal een deficit van 1,4% hebben in 2009, waarschijnlijk lager aangezien het eerste halfjaar van 2009 het current account deficit van Brazilië met 58% verminderde tov dezelfde periode in 2008.

Meteen ook waarom deze grafiek van mevrouw De Greef nietzeggend is zonder verdere context (zelfs wanneer ze het verschil tussen handelsbalans en lopende rekening juist zou duiden).  Wat telt is hoe de lopende rekening van de G20 landen evolueerden 2008 > 2009.  Voor Rusland noteert mevrouw De Greef bijvoorbeeld een lopende rekening van 102,4 miljard dollar in 2008.  Nu is het zonder meer duidelijk dat de current account van Rusland negatief evolueert en die van Brazilië positief.  In die mate zelfs dat EDC zich afvragt of de lopende rekening van Rusland wel positief zal zijn eind 2009:
“The swing in growth is much larger in Russia than in its G-20 peers. This extreme susceptibility to the global business cycle and to the attendant collapse in commodity prices reflects, to some extent, longstanding policy weaknesses. While the oil stabilization fund mechanism—the prudent policy of taxing and saving much of Russia’s oil price windfall—is appropriately absorbing most of the oil price shock transmitted through the external current account, the reversal in capital flows has led to painful adjustments and exposed policy weaknesses. In particular, the pre-crisis policy of controlled ruble appreciation, alongside regulatory and supervisory shortcomings, encouraged excessive foreign currency borrowing at a time when high oil prices increased investor appetite for Russian financial assets”, ook het IMF is eerder somber.

Kortom, naast de zware foutieve informatie ontbreekt ook elke vorm van duiding in de economische berichtgeving van De Standaard.

Uiteraard zal De Standaard repliceren: we kunnen moeilijk duiden in korte stukken en de druk op onze journalisten is enorm. Inderdaad, daarom gaan we allemaal massaal onze abonnementen opzeggen en overstappen op betrouwbare en gratis Internet-berichtgeving. De pulp van de Belgische pers is dermate industrieel voorgebouwd dat elke intellectuele voedingswaarde ontbreekt; meer nog, de Belgische pers is dermate incorrect inname ervan schadelijk is.