Legaliteit verborgen camera’s VRT

September 8, 2009 · 0 comments

Wat me vooral opviel in het fait-divers van de “Nazi onthaalmooeder” is hoe het fenomeen van verborgen camera’s oprukt.

Je kan natuurlijk argumenteren of een onthaalmoeder een publieke plaats is of niet. De vrouw citeerde letterlijk “dit is mijn keizerrijk” en in zeker zin heeft ze natuurlijk gelijk: die reporter met verborgen camera die zich voordeed als papa met dochtertje kwam in haar privé woonst.

Op zulke momenten vraag ik me af de VRT de laatste tijd niet al te vlotjes met verborgen camera’s omspringt teneinde het publiek brood en spelen te geven.
Mag ik zomaar in elke winkel (toch minder privé dan de living van een onthaalmoeder) binnenwandelen met een verborgen camera en vrolijk filmen? Mag ik op de trein een kaartjesknipper met verborgen camera filmen? Mag ik in een politiekantoor de flikken met verborgen camera filmen? Mag ik op het gemeentehuis een afspraak met de burgemeester maken en onze babbel met verborgen camera filmen?

En wat als er een man binnenkomt die zich voordoet als mijn buur op kantoor? Om te praten over het struk grond dat hij te koop heeft? En ik die binnenlaat in mijn huis en we dan gaan babbelen over de vastgoedmarkt. Wat als blijkt dat die man dan een reporter was; mag die dan doodleuk die avond dat filmpje op TV afspelen?

En wat met telefoongesprekken? Mag ik zomaar een fimpje maken van elke telefoongesprek dat ik op speaker zet? En dan ananiem op Youtube gooien met mijn stem uitgewist en enkel de stem van de andere partij?

Kortom: Zijn die “banana split interviews” met verborgen camera van de VRT überhaupt wel legaal?

In Nederland zijn de artikelen 139f en 139g van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht duidelijk: die verbieden het stiekem fotograferen of filmen van personen die zich in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats bevinden alsmede het bezitten of openbaar maken van dergelijke opnames. Deze handelingen vallen onder de misdrijven. Gelukkig maar.
Maar filmde die VRT journalist nu net niet op een plaats niet voor het publiek toegankelijK.

Artikel 441b verbiedt het heimelijk filmen of fotograferen van een persoon die zich op een voor het publiek toegankelijke plaats bevindt, indien dat gebeurt met een daartoe aangebracht technisch hulpmiddel, zoals een verstopte bewakingscamera. Op openbare plaatsen mag men dus wel heimelijk filmen met een losse camera, maar in woningen en privéruimtes mag ook dat niet.
Bij de per 1 januari 2004 in werking getreden Wet heimelijk cameratoezicht is de werking van deze artikelen nog uitgebreid. Zelfs de politie mag niet werken met verborgen camera’s zonder special toestemming.

Is het feit dat de VRT die belangrijke wetten zomaar met de foeten kan treden, met volle medeweten van het politieke establishment niet veel erger dan het fait divers van dat Nazi portret bij een onthaalmoeder die haar job blijkbaar niet slecht deed.
Willen wij allemaal in een samenleving leven waar elk moment een vermomde VRT journalist met verborgen camera bij ons thuis over de dorpel kan komen om de boel eens “te onderzoeken” en “bewijslasten te verzamelen”? Het optreden van de VRT heeft me waarlijk kippevel.