O Morro tem vez: Rio favelas becoming hotspots

October 10, 2009 · 0 comments

Vandaag publiceerde Globo in zijn respectable “Rio Show” wekelijkse bijlage een special over de “hotspots in de Rio favellas”.
Eigenlijk zijn favelas een grote onbekende voor iedereen die Rio  bezoekt en zij die er in leven.  De enkele toeristen die met een jeeptoer Rocinha bezoeken hebben ook slechts een glimps van de waarheid.
Die keren dat ik favellas bezoch met vrienden waren altijd een aangename ervaring die me een realistisch beeld gaf over de communities van de Carioca favellas.  Sindsdien (2004) is er veel veranderd.

De politie is sinds 2008 begonnen met een “vriendelijke aanwezigheidspolitiek”; de zogenaamde “Pacificação”.  De criminaliteit is sindsdien spectaculair gezakt; ik schreef er nog over enkele maanden geleden in een reactie op een stuk van Lode DelputteRio de Janeiro komt helemaal niet meer voor in de top rankings van murder rates; in schril contrast met Zuid Afrikaanse moorcijfers; moordcijfers in de West Cape provincie derdubbelden het afgelopen jaar; Plettenber Bay kent nu een moordijfer van 97 per 100.000.

Een mooi voorbeeld is de favella Santa Marta in Botafogo.  Ik woonde er enkele jaren vlakbij.  Nooit bezocht, mijn carioca vrienden wezen bezoek resoluut af.   Nochtans zijn de zichten vanop 360m hoogte onbetaalbaar. En toen bouwde de municipality een treintje voor de inwoners, waardoor de favella ontsloten werd.   En later kwam een aanwezigheidspolitiek met 120 “friendly” politiemannen (en vrouwen).

Santa Marta Favela

Santa Marta Favela

Vandaag is Santa Marta een absolute hotspot aan het worden.  Sinds 2006 schieten de hostels in Favelas als paddestoelen uit de grond, Favelinha stak de loef af, vandaag zijn er tientallen die succesvol buitenlandse guests ontvangen, The Guardian schreef er een stuk over.

Foto’s van de hotspots in Santa Marta en Rocinha:

View from Favela Santa Marta

View from Favela Santa Marta

Cable train to Favela Santa Marta

Cable train to Favela Santa Marta

Pizzaria do Luis Santa Marta; Rua Pupira 72. Tel: 2286-5525

Pizzaria do Luis Santa Marta; Rua Jupira 72. Tel: 2286-5525

Pizzaria do Luis - Santa Marta; Rua Pupira 72. Tel: 2286-5525

Pizzaria do Luis - Santa Marta; Rua Pupira 72. Tel: 2286-5525

Gremio Recreativa Escola de Samba Mocidade - unidade Santa Marta

Gremio Recreativa Escola de Samba Mocidade - unidade Santa Marta

Muki Sushi - Trabvessa Oliveira 10 - Rocinha.  Tel: 3322 - 0006

Muki Sushi - Trabvessa Oliveira 10 - Rocinha. Tel: 3322 - 0006