Haiti: De VS versus Brazilië

January 19, 2010 · 0 comments

Halucinant, zo veel media coverage en zo weinig feiten…
Haiti… Is Iedereenvergeten dat het de Verenigde Staten zijn die eigenlijk de oorzaak zijn van het verval van het land?
Weet niemand dan dat het 3.000 Braziliaanse blauwhelmen zijn die sinds 2004 de miserie in Haiti mogen opknappen en de leiding over Minustah op zich hebben gekregen nemen (het is de eerste keer dat een VN missie zo lang stand houdt in Haiti).
Er is nochtands voldoende coverage over de rol van Brazilië in Haiti, alleen niet in België.

Iedereen belooft ondertussen alles Obama en Clinton voorop, althans voor de camera’s. En iedereen trekt en duwt om Haiti te exploiteren voor wat media aandacht.

Maar ondertussen is er op het terrein weinig te zien van die Amerikaanse grootspraak:
“Não temos capacidade para arrumar esta situação. O Haiti precisa de ajuda(…) Os americanos são bem-vindos aqui. Mas onde eles estão? Precisamos deles aqui nas ruas conosco – disse o policial Dorsainvil Robenson, que persegue saqueadores na capital.”

Brazilië en India zijn de twee grootste aanbrengers van VN blauwhkelmen. Desondanks zijn geen van beide permanente leden van de VN.

Eigenlijk compleet voorbijgestreerd, China, Frankrijk, Rusland, de Verenigde Staten en de UK als de enige permanente membes in de VN.

Wie kan er iets zinnigs tegen inbrengen dat Duitsland, India, Brazilië en Japan aansluiten?

Terwijl onze Belgische heros al na drie dagen hun valies pakten en terugkeerden naar huis, heeft Brazilië al meer dan 10 ton voedsel gestuurd naar en verdeeld in Haiti en zijn er Braziliaanse relief & rescue teams op het terrein actief. Er is een massale deployment van Braziliaans logistiek materiaal en morgen komt er Braziliaans Navy schip aan in Haitio.  Braziliaanse dokters helpen bij bevallingen, Braziliaanse militaire bouwen kerkhoven,… de Amerikanen hebben tot op heden vooral reporters met bodyguards op het terrein.

Het is duidelijk dat Brazilië de Verenigde Staten op zijn plaats wil zetten wegens gebrek aan echte betrokkenheid en inzet op het terrein.