Zuid Afrika: oplaaiende rassenhaat

April 4, 2010 · 0 comments

Net geland in Zuid Afrika, ik sla de Braziliaanse zondagskrant open en lees dit.
Ook De Standaard en de New York Times berichten over de moord op TerreBlanche.

Begrijp me niet verkeerd, ik verdedig Terreblanche niet, doch de moord op de leider van de Afrikaner Weerstand Beweging toont hoe explosief de situatie in Zuid Afrika geworden is.  Niemand die uiteraard gelooft dat de man vermoord werd voor een zogezegd niet uitbetaald loon; de moord was in-opdracht-van. Zuma probeert de rust te bewaren, doch het AWB heeft al meegedeeld dat ze “actie” zullen ondernemen.

De moord dient vooral gezien te worden op het ANC die zelf sinds de benoeming van Zuma steeds sterke de Zuid Afrikaanse maatschappij terug in 2 kleuren opsplitst; met ongetwijfeld Julius Malema voorop die zijn lied “Kill de boer” blijft zingen, ondanks 2 veroordelingen.  Julius Malema is president van het ANC Youth League en een paulin en protégé van Zuma, die Julius Malema als de coming leading man voordracht.

Voeg daarbij een stijgend ongenoegen over het beleid van Zuma (bij blank en zwart) en je krijgt stilaan een beeld hoe ontvlambaar het kruidvat echt is.  Ik verwacht geen major events voor de world Cup in juni.  Doch iedereen die ik in Zuid AFrika sprak stelt zich erg grote vragen wat er kan gebeuren eens Zuid Afrika vanaf september terug in het “business as usual” zwarte gat valt, ver uit de spotlights van de internationale media.

De covers van Zuid Afrikaanse magazines die ik gisteren in de luchthaven van  Joburg meegriste spreken voor zich (zie onder). Steeds meer betogen de massa arme zwarten dat er niets in huis komt van de door Zuma beloofde veranderingen.

Benieuwd naar de opinie van Ine over de socio-economische situatie van Zuid Afrika.

Update:
3 april: dit is wat de VRT berichtte op 3 april; een ordinaire moord op een extremist, geen verdere duiding.
4 april: laatavondjournal VRT: eindelijk begint de frank te vallen en wordt de link met Julius Malema gemaakt; beter laat dan nooit… Zie ovrigens de reacte van Malema: “I’m in Zimbabwe, I don’t know what you are talking about”.
4 april: De Volksktant: het AWB waarschuwt mensen niet naar de Worldcup te komen.

1003 The African Report: Parastatal Panic: Can Jacob Zuma decide?
1003 New African: Mandela, 20 years on: change but for whom
1003 Financial Mail pension shortfall
1003 SA pension laws
1003 SA Kill The Boer
1003 Noseweek: Where bullets are cheap