Canvas – Brazilië voor beginners

September 2, 2010 · 1 comment

De trailer was al veelzeggend
Een bende van 10 Belgische experts voor het eerst in een vlieger naar Brazilë, vergezeld door een “journaliste van Folha Sao Paulo” (Folha Sao Paulo is inderdaad een kwaliteitskrant), doch Daniel Rocha (geen mens die haar kent in Brazilië) is al meer dan 2 jaar geen journaliste meer (en zeker niet bij Folha) en werkt vandaag in Geneve en Brussel voor een schare NGOs.

De eerste aflevering met Jef Vermassen was beyond words… hoe sterk kunnen clichés herhaald worden.
Er zijn meer dan 10 grootsteden in de VS met hogere moordcijfers dan Rio de Janeiro en Sao Paulo;  moordcijfers in bv. Athene zijn ook significant hoger dan Rio (43 versus 37 in Rio).

Brandende bussen uit archiefbeelden en stukjes video uit films en geen woord over de  schitterende resultaten van de Police Pacification Units in Favelas.
Lees ook The Guardian,  Le Figaro, BBC,…

Wat vooral bijblijft is hoe onbeholpen Jef Vermassen, Rik Torfs, Sven Pichal, Robert Van de Walle, Tim Pauwels, Mieke Mievis, Lieven Verstraeten, Karel Van Eetvelt zich gedragen wanneer ze voor het eerst in Brazilië gedropt worden; de clichés zijn hun enige houvast.  Brazilianen grijnzen dan smalend wanneer ze de titel van de doculentaire “Brazilië voor beginners” zien en denken aan de eloquente quote van de composer Tom Jobim: “Brazil is not for beginners”.

Waar ik wel naar uitkijk is de serie met Michaël Borremans, die man is blijkbaar wel werelds genoeg om voorbij de clichés te kunnen/durven kijken.