Rauw & onbesproken: negenduusd versus stads(v)lucht

September 17, 2010 · 0 comments

Op een ende ezelfde dag:
– de lancering van het puike Negenduusd (door het Gents hiphopcollectief Rauw & Onbesproken van MC Faith “een vat vol tegenstellingen, half Turk, half Belg, socioloog, straatjongen, MC, moslim, vriend en vijand”)
– (versus) dit stuk van Bart Dewever

dixit Dewever:

“En toch, de lokroep van het suburbane Vlaanderen wordt op een gegeven moment onweerstaanbaar. De zoektocht naar een betaalbare gezinswoning in een goede buurt en naar een school met kinderen uit een sterke sociale omgeving (politiek correct taalgebruik om de term blanke school te vermijden), zuigt jonge koppels uit de steden weg.”

“Het bevolkingsaantal van de grote steden mag dan wel sinds enkele jaren opnieuw stijgen, de uitwijkingscijfers van autochtonen tussen de 0 en 9 jaar en tussen de 30 en 39 jaar verraden het verhaal van deze witte vlucht. In 2008 verloor Antwerpen netto 3.122 inwoners met de Belgische nationaliteit, maar de inwijking van vreemdelingen deed de bevolking toch met 6.096 stijgen.”

“Vlaanderen dreigt echter twee keer te verliezen. Verloren de dorpen hun sociale cohesie door een te veel aan middenklassers, dan verliezen de steden hun draagkracht door een gebrek aan middenklassers. De steden blijven steeds meer achter als trekpleister van jonge allochtonen en bejaarde autochtonen. Hun sociaal weefsel gaat er stelselmatig op achteruit.”

dixit Fatih:

“‘t is mijn koté, aka negenduusd”

Of zeggen ze nu gewoon precies hetzelfde?